Rockabilly och 50-talet

Rockabilly och 50-talet

Rocken har sitt ursprung i bluesen och liknande musikstilar och här kan du läsa mer om den tidiga rocken som etablerades under 50-talet och subkulturen rockabillyn som kommer från den tidiga typen av rock.

Rockens tidiga år

När bluesen fick sällskap av rythm and blues-genren som subgenre började det som skulle bli rock att ta form. Den nya musikgenren inom bluesen blev snabbt populär bland ungdomar. Under tidigt 50-tal fick musiken fäste bland medelklass ungdomar också och med det så var rocken född. Rocken gav också upphov till den första ungdomskulturen. Tidigare i historien hade barn gått ifrån att vara barn till att bli vuxna, men i och med rocken och ungdomskulturen så fick barn möjlighet att gå från att vara barn till ungdomar som sedermera blev vuxna.

Det finns en rad orsaker till varför rocken blev så stor under 50-talet utöver att den blev en del av den nya ungdomskulturen. Radions genomslag blev också en bidragande faktor. Idag går det att lyssna på radio via nätet och via de äldre, mer klassiska radiomottagarna.

Med den nya kulturen och den nya genren kom också nya artister. En av dem som kallas för rockens urfader var Bill Haley och lite senare slog Elvis igenom också. Många som inte ens var födda på 50-talet kommer garanterat ihåg båda två. I mitten av 50-talet hade rocken fått fäste på allvar. Nu hade både Bill Haley, Elvis och kända musiker som Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Little Richard och Buddy Holly slagit igenom. Det hela resulterade i en explosion av ny musik och rocken var etablerad – samtidigt som rocken som musikgenre är tydligt förankrad i de musikstilar som var stora när rocken slog igenom såsom bluesen och folkmusiken. Många låtar som vi idag förknippar med tidig rock finns i andra äldre versioner också.

Rockabilly

Begreppet rockabilly innefattar både en subgenre inom musiken rock och en helt egen subkultur som fick fart i samband med att musiken fick det. Rockikoner som exempelvis Elvis och Bill Haley blev mycket viktiga för rockabillyn som kultur och musikgenre också. Musiken är en kombination av blues och countrymusik och har på senare tid blivit det ledande exemplet på tidig rockmusik. Musiken karaktäriseras av att den var lätt och tilltalande, vilket i instrumentväg innebar att en del av akustiskt till exempel innehåller band från den här tiden ofta kontrabas istället för elbas. Samtidigt som elgitarrerna inte var helt ovanliga, eller deras halvakustiska motsvarigheter. Att spela ”slap-bas” på en kontrabas har blivit ett ikoniskt sätt at spela på inom genren rockabilly.

Genom rocken, radion och ungdomskulturen fick samhället delvis en ny struktur. Dels så fick äldre barn en egen tillhörighet och dels fick musikhistorien ett nytt kapitel i och med rockmusiken och radion som ny form av media.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante