Sweden Rock – internationell rockfestival

Sweden Rock – internationell rockfestival

Vi har under de senaste åren sett hur populära festivaler tvingats att säga adjö till den svenska festivalscenen. Pengarna har inte räckt till för att hålla musikprojekten vid liv och förväntade samarbeten har inte blivit verklighet.

Sweden Rock har dock som en av få festivaler stått stark under de sista 20-30 åren. Faktum är att eventet idag hör till en av de riktigt stora internationella rockfestivalerna. Nästa sommar är det dags för Sweden Rock att rocka Sverige åter en gång. I den här artikeln kan du läsa mer om Sweden Rock och historien bakom festivalen.

Från liten till stor

Det vi idag känner igen som Sweden Rock tog sin start i början av 90-talet. Platsen för den lilla rockfestivalen som på den tiden inte bara bjöd på rock utan även visor och blues, var Olofström. Till en början var Sommarfestivalen, som den då hette, en okänd festival, men den växte sig snabbt större. När festivalen förflyttades till närliggande Karlshamn handlade det mer om en renodlad rockfestival och stora band stod på festivalscenen.

Från Folkets Park i Karlshamn flyttades sedan festivalen till den lilla byn Norje i Sölvesborgs kommun. Det första året blev succé med stora namn som Status Quo och Simple Minds. Året efter fick festivalen sitt nuvarande namn; Sweden Rock Festival och nu anammades hårdrock på allvar. Motörhead var bland annat ett av banden som spelade under 1999 års festival.

Sedan dess har Sweden Rock gått från att vara ett nischat liten musikevent till att tillhöra världens mest välrenommerade rockfestivaler. För regionen i och kring Sölvesborg har festivalen bidragit till affärsmöjligheter och ökad turism. Ett tips för den som vill starta företag är att fokusera sitt koncept mot årets höjdpunkt i Blekingeskogarna. Med rätt koncept och ett tryggt företagslån från Capcito kan framgången vara ett faktum. Nästa års upplaga av Sweden Rock äger rum i början av juni. Se därför till att ro företagskonceptet i hamn tills dess. Det handlar om tre dagar som kan generera intäkter för stora delar av året.

Kris i Festivalsverige

Under de senaste åren har vi sett hur flera musikfestivaler tvingas lägga ner runt om i Sverige. Den omåttligt populära Peace and Love festivalen i Borlänge var en av de första att lägga ned. Därefter har vi sett hur andra stora festivaler så som Where The Music och Bråvalla upphört.

Sweden Rock har varit ett starkt kort under den gångna tiden då andra festivalaktörer sagt adjö till Musiksverige. Festivalen fick bland annat en ny ledning i början av 2000-talet, vilket ledde till en stabilt ökande besöksvolym. Live Nation Sweden AB tog över ägarskapet av festivalen 2016 och har sedan fortsatt arbetet med att stärka Sweden Rock Festivals position internationellt. Idag är maxgränsen 35 000 besökare. En rimlig och säker gräns som garanterar att både service och säkerhet fungerar som sig bör. Sett till sin internationella karaktär är Sweden Rock en av de mest kända inom rock- och metalgenren. Banden och artisterna som uppträtt genom åren är tydliga bevis för festivalens storhet. Iron Maiden, Kiss, Guns n’ Roses, Judas Priest, Aerosmith och Ozzy Osbourne är bara några av namnen.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*