Klassisk rock från 70-talet

Klassisk rock från 70-talet

Det råder inga tvivel om att det finns en hel värld av olika rockgenrer. Det är inte heller konstigt att en så bred genre som rock får en rad subkulturer och underkategorier. Nedan kan du läsa mer om en del av den rock som slog igenom på 70-talet och som senare i många sammanhang har blivit känd som klassisk rock.

Klassisk rock eller Gubbrock

Den klassiska rocken som ibland kallas för gubbrock har sina rötter i rocken som utvecklades under 70-talet, men som i sin tur tar avstamp ur rocken som kom under 50-talet. Det handlar således inte om den mer psykedeliska rocken som också blev stor under 70-talet. Utan snarare om klassiker så som Rolling Stones, Queen och liknande. Genren kallas på engelska för “Dad Rock”, vilket också har blivit ett begrepp inom musikindustrin. Främst syns begreppet i krönikor av olika slag som en benämning på ens föräldrars generation av rockmusik. På ett sätt verkar begreppet gubbrock också har använts i mindre positiva sammanhang. Som en del i den yngre generationens bild av den äldre rocken. Samtidigt så är den klassiska rocken, det vill säga, rockgrupperna som enligt experterna ingår i gubbrocken vara grupper som idag mer eller mindre är kultförklarade. Se exempel på banden ovan. Med det i åtanke så är det kanske inte bara dåligt att tillhöra genren?

Exempel på rockband som var stora på 70-talet som inte tillhör gubbrocken är Velvet Underground och Lou Reed, Lou Reed hade dessutom ett stort arkiv med material också. Kanske tillhörde han själv dem som lyssnade på klassisk rock? Många av rockgrupperna som har uppstått sedan dess medger ofta att de har en fot i genren klassisk rock.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante