Queen

Queen

Om Elvis Presley är kungen av rock är det ändå drottningen i branschen som tar hem priset i sammanhanget. Queen blev nästan lika stora som Elvis och det gjorde på många sätt avtryck i historien. Både på grund av sin rockmusik, men lika mycket på grund av dem som privatpersoner och deras scenshower.

Om Queen

Den välkända brittiska rockgruppen bildades på 70-talet i London. Deras genombrott tog lite tid dock, det var först med deras tredje skiva som släpptes i mitten av 70-talet som de slog igenom ordentligt. Deras fjärde album gjorde att de fick ett internationellt genomslag också. De blev kända för sin mångsidighet då de blandade lite olika genrer, även om rocken utgjorde grunden i deras musik. Sedan dess har gruppen gett ut ett flertalet album, sålt över 300 miljoner skivor och 180 miljoner singlar.

Bandet hade samma konstellation från en bit in på 70-talet till Freddie Mercurys död 1991. Den dåvarande basisten hoppade av ett par år efter det. Sedan dess har trummisen och gitarristen turnerat själva som Queen tillsammans med olika gästartister. Senaste gästartisten i ordningen är Adam Lambert. Dessutom har Queen tolkats av en rad andra artister och ingen har väl missat den omtalade filmen som kom förra året? Filmen handlar om deras karriär och deras scenshower.

Gruppens liveframträdanden fick stor uppmärksamhet och de hade ett unikt sätt att få med publiken och göra dem delaktiga under sina konserter. Dessutom använde de sig av ljusdesigner och pyroteknik på ett helt nytt sätt. Det ledde till att fler i rockbranschen började använda sig av liknande tekniker också.

Queen har också fått stor betydelse för sitt engagemang i olika välgörenhetssammanhang så som live-aid och liknande. Trots deras stora engagemang valde de att dölja sina egna privata svårigheter. Bland annat så var Freddie Mercurys sjukdom en hemlighet in i det sista. Han dog på grund av AIDS 1991.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante