Rock

Rock

Rocken, eller Rock’n’roll som det även kallas, är en av de viktigaste musikala genrerna i modern historia. Rocken uppkom under 1950-talet, och med rocken uppkom även den yngre generationen och begreppet tonåring. I dag finns det många varianter av rocken. Såväl musiken har förändrats, som hur artisterna klär sig. Inom glamourrocken finns det nästan inga herrkläder eller damkläder för att uppträda, utan allt är tajt och läder och glammigt.

Rocken utvecklades i USA under tidigt 1950-tal. Under 60-talet kom musikstilen till England och Europa och utvecklades samtidigt till flera olika typer av musikstilar. Musiken har sina rötter i tidigare musikstilar som blues och country musik, men även elektrisk blues och folkmusik. Under 50-talet började en av dem som mest förknippas med rockens uppkomst, Elvis Presley , att spela och sjunga. Många av hans sånger är väldigt kända, bland annat sången Jailhouse Rock.

Centralt i rocken är förekomsten och användandet av elgitarren, och många klassiska rocklåtar har episka gitarrsolon. Utöver elgitarren används även den elektriska basen, trummor och flera olika eller en sångare.

Under 1960-talet utvecklades vad som i dag benämns som den klassiska rocken. Band som blev väldigt stora under denna tid är till exempel The Shirelles och Cliff Richard. Cliff Richard var en av de första som började spela rock i England. Under 60-talet började flera olika strömningar inom rocken att utvecklas, exempelvis blues rock, folk rock, country rock, southern rock, raga rock och psykedelisk rock. Ur den psykedeliska rocken utvecklades även glam rock. Inom denna subgenre föddes band som Ziggy Stardust and the Spiders och artisten Alice Cooper.

Under 70-talet influerades rocken av andra musikstilar som goth och punk. Några av de viktigaste banden var Creedence Clearwater Revival från Kalifornien och Neil Young. Neil Young är än i dag en musiker som fortsätter att spela och skriva musik som säljer.

Rocken har sedan 70-talet fortsatt att utvecklas. Några av de artister som räknas som de största genom tiderna är till exempel AC/DC, Led Zeppelin, Aerosmith, the Beatles och Queen. Många av dessa artister har spelat och utvecklat musikgenren rock men även andra musikstilar väsentligt.

I takt med att även olika ljudbilder gick att tekniskt utveckla, så började även band och artister att experimentera. Queen producerade till exempel vad som kallades rock opera, vilket märks i en av de mest klassiska rocklåtarna som heter Bohemian Rhapsody. Låten är över fem minuter, vilket då låten släpptes var för lång tid för att kunna spelas på radio. Den nya filmen med samma namn som låten är en spelfilm som väl beskriver Queen, och framförallt sångaren och frontfiguren Freddie Mercurys liv och framgång. Filmen beskriver hur bandet nådde framgång, och hur de utmanande och utvecklade en hel musikgenre.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante