Metal och dess subgenrer

Metal och dess subgenrer

Det finns många olika genrer som kommer från rocken. Några av dem är olika varianter av metal, gemensamt för dem alla är att de har rötter inom musikgenren rocken. Här kan du läsa mer om några av de olika varianterna av metal så som Heavy metal, Black metal och Death metal. Dessutom kan du läsa mer om några av artisterna som förknippas med de olika kategorierna.

Om metal och Heavy metal

Det som kännetecknar metal och kanske framför allt Heavy metal är att det är en ännu hårdare variant av hårdrock. Texterna handlar mer om krig, våld och andra liknande ämnen. När det kommer till vilka instrument grupperna använder sig av skiljer det sig inte jättemycket mellan hårdrocksgrupper och Heavy metal. Båda genrerna använder sig av elbas, trummor, minst en distad elgitarr och eventuellt synthar av olika slag.

Ur en mer teoretisk synvinkel skiljer Heavy metal och andra subgenrer inom metal sig ifrån andra former av rock och hårdrock. Inom metal följer musikerna inte nödvändigtvis de ackordföljder som på andra håll kännetecknar rocken. Dessutom skiljer sig formen på låtarna en hel del, det förekommer inte samma typiska vers-refräng-upplägg hos metal-grupper.

I likhet med punken och punkrocken karaktäriseras Heavy metal också av att det skapats en hel kultur kring genren. Kulturen som exempelvis speglas i vilka kläder, frisyrer och annat som förknippas med Heavy metal förekommer som element inom kulturen runt andra former av metal också. Det är mest musiken som varierar mellan de olika kategorierna. Enligt vissa inbitna metal fans är det också stor skillnad mellan den mer mainstreama varianten av Heavy metal och de andra formerna av metal. De menar att band som Iron Maiden, Metallica och Hammerfall tillhör den förstnämnda kategorin och därför inte längre är lika typisk för deras kultur.

Ett exempel på en som fortfarande orkar hålla igång är Ozzy Osborne och det trots att han har haft en del skador genom åren. Ozzy tillhör både Heavy metal och de andra tyngre kategorierna av metal. Han har rört sig mellan dem ganska friskt under årens lopp.

Death metal

Den här genren är den mest extrema av metal-genrerna. Musiken består nästan uteslutande av distade instrument, djup growlsång och/eller skrik av olika slag, mycket aggressivitet i utövandet och liknande. Texterna är också av det mer extrema slaget och handlar i stor utsträckning enbart om våld och grovt våld av olika slag. Men, det förkommer “snällare” varianter som mer kretsar kring mystik, religion och politik.

Musiken har spridits från USA och finns numera i stora delar av världen. På senare år har mer mainstreama skivbolag skrivit kontrakt med den här typen av band också.

Black metal

Till skillnad från Death metal har Black metal inte nödvändigtvis utvecklats musikaliskt på samma sätt. Musiken påminner om en blandning av Heavy metal och Death metal. Det vill säga, lite mer aggressiv än Heavy metal och med mycket mer fokus på religion bland annat.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante