Hårdrock

Hårdrock

Hårdrock som begrepp är ett svenskt samlingsnamn på den tyngre rocken. I texten nedan kan du läsa mer om hårdrocken och hur banden inom genren påverkat musikhistorien samt vad de influerades av.

Genren hårdrock i Sverige och utomlands

Även om just begreppet hårdrock är ett svenskt begrepp förekommer det liknande begrepp både inom engelskan och på andra språk. Den tyngre rocken som gav uppkomst till samlingsbegreppet utvecklades med inspiration av de skränigare rockgrupperna som kom i slutet av 60-talet. På engelska översätts hårdrock till hard rock, det som senare kom att kallas för heavy metal. På det sättet kan hårdrocken beskrivas som de som banade väg för grupperna som senare slog igenom inom genren heavy metal.

Begreppet har med åren blivit allt bredare eftersom det åtminstone i Sverige inbegriper både det som på engelska kallas hard rock och delvis den nyare heavy metal-genren också. Samtidigt är det svårt att säga var heavy metal som genre tog över begreppet. Många band tillhör således genren, allt ifrån grupper så som Black Sabbath som spelar tung musik till Kiss, AC/DC och Bon Jovi vars musik inte riktigt är lika tung. Dessutom har ännu tyngre grupper som också har rötter inom heavy metal som exempelvis Slipknot, Judas Priest och Rammstein sin plats i hårdrocken som begrepp också.

Det har skrivits en rad böcker och gjorts dokumentärer om hårdrocken och banden som kännetecknar genren. Det på grund av att deras musik ofta förknippas med en viss livsstil, vilket de i och för sig inte är ensamma om som subgenre till rocken. Hårdrocken kännetecknas till stor del av distade elgitarrer, mer aggressiv sång, trummor och elbas. Något som förekommer i alla exempen nämnda ovan.

Vissa delar av genren blev mer “mainstream” under 70-talet med grupper som Led Zeppelin, Bon Jovi, Deep Purple och liknande. Några av de sistnämnda banden tillhör numera även genrer som Gubbrock och andra former av rock. Men, de började som en del av begreppet hårdrock. Under 2000-talet kom ett gäng nya hårdrocksband, de som tidigare hade tillhört grunge-genren blev lite mjukare och intresserade sig istället för hårdrock när grungen som genre blev allt mindre i slutet av 90-talet.

Det finns också många likheter mellan hårdrocken och glam rocken och/eller pudelrocken. Musikstilarna kan i vissa fall låta ganska lika, fast scenshowerna skiljer sig markant ifrån varandra. Inom pudelrocken satsades det betydligt mer på att skapa en show för publiken med hjälp av smink och kläder. Det förekom inte alls i samma utsträckning inom hårdrocken.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante