Tips på hur du och ditt rockband tjänar pengar!

Tips på hur du och ditt rockband tjänar pengar!

Att spela i ett band är inte bara roligt utan ni kan också tjäna pengar på er musik. I följande text hittar ni tips och idéer på hur ni skulle kunna gå tillväga för att tjäna pengar på er musik. Oavsett om ni redan är professionella musiker eller om ni är glada amatörer.

Sätt gemensamma mål

Ett bra första steg för er som grupp att ta innan ni börjar satsa på att tjäna pengar på er musik är att tillsammans sätta upp ett par gemensamma mål. På det här sättet minimerar ni risken för att ni till exempel ska upptäcka att ni vill spela olika typer av musik, att alla i bandet kanske inte vill satsa på musiken på heltid eller liknande. Att ha med sig de gemensamma målen från början gynnar både er kreativitet som grupp och er grupps verksamhet.

Några exempel på gemensamma mål är att till exempel bestämma hur ofta ni ska repa, vad syftet är med att ni repar – om ni bara spelar för att det är roligt eller om ni vill bli kända eller liknande samt att komma överens om hur ni delar upp eventuella vinster.

Våga ta betalt

Det många band och musiker har svårt med till en början är att ta betalt för sin musik. Det är viktigt att vara medveten om att ni har rätt att ta betalt för era spelningar och inte gå med på att spela för mat och dryck. Att få spelningar kanske kan vara svårt till en början, men när ni har fått ihop ett par stycken spelningar kommer ni snabbt inse att det är bättre betalt att spela live än att satsa på att bli spelad i radio eller tv. Även om det kan löna sig att bli spelad på radio, streamingtjänster som Spotify eller tv också, ju mer ni syns desto bättre.

När ni har bestämt er för vad syftet är med er musik och när ni har börjat ta betalt för er verksamhet måste ni fakturera. Med FrilansFinans kan du dessutom fakturera som privatperson, det vill säga, med hjälp av dem slipper ni starta ett eget företag. På det här sättet kan ni prova era vingar först innan ni tar det en nivå längre och startar ett eget företag tillsammans.

Avslutande handfasta tips

Avsätt ett par minuter nästa rep åt att sätta minst ett gemensamt mål. Bestäm vem som tar kontakt med de första ställena ni vill spela på och bestäm på förhand ett minimum gage som ni anser är lämpligt. Efter det kan ni sedan gå vidare och bestämma exempelvis hur faktureringen ska gå till, hur ni ska dela upp gaget och om det är värt att satsa på merchandise.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante