The Beatles och 60-talet

The Beatles och 60-talet

Det är svårt att behandla ämnet ”60-tals rock” utan att nämna The Beatles. Därför kommer hela den här texten handla om dem och deras enorma påverkan på musikhistorien. The Beatles existerade inte bara under 60-talet, men det var under 60-talet som de blev ett fenomen och påverkade historien som mest.

Beatles på 60-talet

Kort sammanfattat så är vi nu framme vid årtiondet när The Beatles går ifrån att vara en grupp som har haft en något flytande konstellation och bytt ut medlemmar, haft olika namn och främst spelat i Liverpool till att slå igenom stort och ta hela världen med storm. Om du vill fördjupa dina kunskaper och grotta ner dig i deras tidiga år så finns det gott om tillgängligt material. Bland annat så finnsmycket bevarat material på nätet, här finns allt om The Beatles och lite till.

1961 består gruppen av Paul McCartney, John Lennon, George Harrison och Pete Best. De spelade främst i Liverpool på olika ställen, bland annat på The Cavern. Där träffar bandet en person som kom att påverka dem mycket nämligen deras manager Brian Epstein. Han var gruppens manager genom större delen av 60-talet, men dog tyvärr redan 1967. Med hjälp av sin manager börjar gruppen få fler spelningar och de får möjlighet att spela in en skiva och skriva kontrakt med producenten George Martin. Det var i samband med gruppens skivkontrakt som de var tvungna att ta ställning till om Pete Best skulle få vara med i bandet eller inte, eftersom han hade fått klagomål på sitt spelande. Det slutade med att han fick sparken och så småningom ersattes med Richard Starkey, Ringo Starr.

Bandet spelade in sin debutsingel ”Love Me Do” med deras nya uppsättning bandmedlemmar och George Martin som producent. I samband med det spelade gruppen in sin andra singel ”Please Please Me” i samma konstellation. Den blev listetta på singellistan i England och sedan rullade det på i ett rasande tempo. När gruppen släppte sitt fjärde album redan 1964 var de redan kända i stora delar av världen och hade genomfört ett par utlandsturnéer. Därefter släpptes ett av deras mest framgångsrika album ”Rubber Soul”, det släpptes bara året senare.

Albumet ”Rubber Soul” har av både andra artister, kritiker och publik beskrivits som en milstolpe i både The Beatles karriärer och i musikhistorien.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante