Vad är skillnaden på en ballad och en powerballad? Och hur har powerballaden och rockoperan påverkat rocken som genre? Det och lite annat smått och gott finner du i texten nedan.
Om powerballader
I grund och botten är en powerballad till stor del lik en ballad, men den har anammat en del av rockens mer klassiska element också. Den har till skillnad från en klassisk ballad exempelvis mer markerat slagverk, distade elgitarrer och stråk eller annat som bidrar till att göra låten mer bombastisk och övervältande. Ofta inleds låtarna lite mer stillsamt och byggs upp efterhand som låten fortgår.
Powerballaden slog igenom under senare delen av 70-talet och den har tydlig koppling till rocken och de grupper som var mest aktiva under den här epoken. Fram till en bit in på 90-talet var det vanligt att rockgrupper eller metalgrupper spelade in minst en powerballad också, för att slå igenom lite bredare än vad de kanske skulle ha gjort annars. Fast, i takt med att subkulturerna som Heavy metal och liknande blev allt större och musik började spridas på andra sätt än genom radio och tv så avtog också powerballaden något.
Låtarna har ofta teman som inte förknippas med deras ursprungsgenrer som kärlek, längtan och saknad. Med det i åtanke är det inte så konstigt att grupperna använde sig av de här låtarna för att nå en bredare publik eftersom de annars skrev mer nischat om våld och liknande. Powerballaden blev på så vis ett nödvändigt ont som sedan etablerade sig som en egen grej och som fortfarande finns kvar som avtryck i musikhistorien.
Om rockoperor
En rockopera är helt enkelt en opera eller musik baserad på modern rockmusik, istället för den klassiska popigare musikalmusiken eller klassiska musiken. Det som skiljer rockmusiken som förekommer i en rockopera mot mer klassisk rockmusik är att den på samma sätt som musikens roll i en opera eller musikal måste föra handlingen framåt. Det behöver inte klassiska rocklåtar göra på samma sätt.
Bland de mer kända rockoperorna och musikalerna kan nämnas till exempel “Jesus Christ Superstar” av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice, “The Wall” av rockgruppen Pink Floyd och liknande. En av glamrockarna som skrivit rockoperor och ballader är Ola Salo, han har dessutom skrivit både musikaler och andra former av musik också. Han är också känd för att ha porträtterat Jesus i musikalen nämnd ovan.